Cand am auzit prima data de pompe de caldura, nu m-am gandit nicio secunda la un ansamblu care poate incalzi o casa. Am crezut ca este vreun soi de pompa de aer care incalzeste ceva, evident, dar nu stiam ce.

Dupa putin documentare mi-am dat seama ca acest aparat este chiar foarte simplu, doar ca, in acelasi timp, foarte rar in tara noastra. Ganditi-va ca exista o statistica ce arata ca in anul 2010 s-au cumparat si instalat doar 160 de astfel de mijloace de incalzire.

complete_solar_energy_system2_140_optAici pot fi doua motive, unul aceste aparate sunt inca destul de greu de inteles de utilizatorii casnici, iar al doilea sunt destul de scumpe. Nu oricine si le poate permite, insa cine poate, va face o investitie cel putin inspirata.

Aceste aparate, numite generic pompe de caldura transfera de fapt, caldura dintr-un mediu in altul. Spre exemplu, pompele de caldura care se alimenteaza cu energie geotermala, pot fi utilizate de toti cei care locuiesc in zone cu activitate geotermala intensa, care le va asigura caldura pe toata durata anului. Astfel, caldura se transfera din apa fierbinte in interiorul casei tale, printr-o instalatie care permite acest lucru.  Acest tip de pompe de caldura asigura, de asemenea si necesarul de apa calda din interiorul unei case.

Mai exista si pompe de caldura pentru doua medii, adica  iau caldura dintr-un mediu si o transforma in caldura ambientala. Acest tip de pompa functioneaza dupa sistemul aer-apa sau sol-apa, apa fiind in acelasi timp conductor si agent termic.

Privit in ansamblu acest tip de sistem de incalzire este potrivit atat pentru case personale cat si pentru cladiri mai mari, iar investitia este evident inteligenta pentru ca aceasta pompa, desi functioneaza cu ajutorul electricitatii, consuma foarte putin. Practic, nu vei simti o diferenta mare la facturile de electricitate si in schimb factura la incalzire si apa calda va fi aproape nula.

Inainte sa refuzi  o astfel de investitie, pe motiv ca de fapt este o cheltuiala, gandeste-te de doua ori.