• Noi suntem Stelanni Stef!

  Societatea noastra va ofera solutii pentru producerea si economisirea energiei electrice si termice folosind sursele alternative de energie atat pentru aplicatii casnice cat si pentru cele industriale.

Intrebari frecvente

Un LED (dioda emitatoare de lumina) este o sursa de lumina care poate fi încorporata usor într-un circuit electric.

Deoarece LED-urile sunt iluminate de miscarea electronilor într-un material semiconductor, acestea nu se ard, nu devin fierbinti si nu utilizeaza nici o substanta periculoasa.

Becurile LED produc lumina rece, spre deosebire de becurile incandescente care se incing foarte mult si au o eficienta foarte scazuta (90% din energia electrica ce le strabate fiind transformata in caldura si doar 10% in lumina).

Avantajele becurilor LED:

 • Durata  îndelungata de viata (peste 50.000 de ore-chiar si 100.000 ore). La o medie de cel mult 8 ore de utilizare pe zi, aproximativ 17 ani de zile. Spre deosebire, becul incandescent are o durata de viata de 50 de ori mai mica.
 • Facturi la electricitate reduse (de aproape 10 ori).
 • Economie de energie electrica între 50-95%.
 • Nu emit IR (infrarosii) si UV (ultraviolete).
 • Niveluri înalte de luminozitate si intesitate.
 • Nu atrage insectele.
 • Siguranta (rezista la soc si vibratii) - Nu sunt casabile, nu au filament, sistemele de iluminat cu LED pot fi utilizate în aplicatii foarte grele si în conditii din cele mai variate.
 • Eficienta ridicata : becurile LED produc o lumina mult mai puternica si mai apropiata de conceptul de lumina alba ideala. Becurile LED pot ajunge si la peste 150 lm/W, spre deosebire de cele incadescente care ofera doar 15 lm/W.
 • Voltaj scazut - se pot utiliza cu celule fotovoltaice (respecta tendintele actuale).
 • Nu emit caldura.
 • Stabilitate cromatica.
 • Economie la lucrarile de întretinere (nu este necesara înlocuirea becurilor timp îndelungat, avand o fiabilitate foarte ridicata).
 • Iluminare de calitate: distributie uniforma a luminii pe suprafata iluminata de forma unui dreptunghi realizat cu sistem optic focusat, lumina alba naturala, culori vii si bine definite.
 • Nu contine substante poluante în compozitia sa. Ne amintim ca becurile incandescente au în bulbul de sticla gaze rare, iar neonul are mercur.
 • Nu produce poluare luminoasa (lumina este directionata, nu se disperseaza în alta directie).
 • Lumina nu vibreaza si nu straluceste, nefiind obositoare.
 • Nu sunt influentate de variatiile de tensiune, functioneaza normal la tensiunea de 85-264V AC.
 • Se aprinde si se stinge instantaneu si lumineaza la putere nominala imediat dupa aprindere, aprinderile repetate nu reduc durata de functionare.
Este dificil sa determinam cat curent electric pot produce din energie solara?In general nu este dificila acesta determinare, dar sunt necesare informatii supliementare cat mai exacte despre evolutia zilelor insorite, pentru locatia care dorim sa o utilizam pentru productia de energie alternativa. Folosirea unor programe specializate este recomandata, insa se pot utiliza si metode mai simple.

Este important unghiul de inclinatie fata de orizontala a unui panou solar?

Acest unghi este important si de el depinde in mare masura energia electrica produsa de un panou. Este de altfel cunoscut ca acest unghi e diferit substantial in perioada de iarna, fata de timpul verii, datorat in special de parcursul soarelui pe cer.

Iradierea solara

Este cantitatea de energie produsa de lumina solara la suprafata pamantului si se masoara in Wh/m2/zi.

In exemplul urmator am considerat  locatia Bucuresti si avem urmatoarele date:

Locatie: 44°20’49” North, 26°13’32” East, Elevatie: 74 m a.s.l,

Bucuresti, Romania

Unghiul de inclinare optim este: 35 grad

Lunile                      Iradierea la inclinatie cu unghi optim: (Wh/m2/day)
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
2252 2986 3908 4938 5572 5652 5927 5876 5239 4236 2394 1874

Media anuala este de 4245 Wh/m2/zi

Cata energie pot produce cu ajutorul unui panou de 100 W ? 

Dupa calcularea productiei de energie, putem considera ca un panou solar de 100 W poate produce in zona Bucuresti urmatoarea cantitate de energie.

LUNA Productia per Luna (kWh/luna) Productia per zi (kWh/zi)
Jan 5 0.2
Feb 6 0.2
Mar 9 0.3
Apr 12 0.4
May 14 0.4
Jun 13 0.4
Jul 15 0.5
Aug 14 0.5
Sep 12 0.4
Oct 10 0.3
Nov 5 0.2
Dec 4 0.1
Anual 10 0.3
Productie totala pe an (kWh) 121

In concluzie, un singur panou solar de 100W, este capabil sa genereze aproximativ 121KWh pe an ceea ce este echivalent cu jumatate din consumul nominal al unei case familiale, intr-o luna.

Energia solara este captata in prezent si folosita in domenii diverse, incepand cu fermele moderne, continuand cu resedintele si terminand cu cele mai sofisticate sisteme de comunicatie.
In mare insa, exista doua tipuri de panouri solare: cele ce produc energie termica (incalzirea apei manajere, incalzirea locuintei, piscinei, etc) si cele ce produc energie electrica.
Energia solara este gratuita. Odata instalate, costurile facturilor de utilitati (energie electrica, gaze, combustibil solid etc.) fie scad simtitor fie sunt eliminate in totalitate. Sistemele pentru captarea si/sau stocarea ei sunt insa cele care costa. In functie de necesitati, solutiile cu panouri solare incep de la preturi de cateva sute de euro si pot avansa pana la cateva zeci de mii.
Pentru panourile solare folosite la producerea de energie termica (incalzirea apei), garantia practicata de firme este de 2-8 ani, iar durata de functionare poate depasi 20 de ani.
In cazul panourilor fotovoltaice de ultima generatie, garantia se poate ridica pana la 10 ani, iar perioada de utilizare poate depasi 25 de ani.
Amortizarea investitiei initiale intr-un sistem solar este greu de calculat generalizat, pentru ca depinde de foarte multe variabile. In functie de pozitia geografica, modul de proiectare, componente, modul de utilizare, costul dependentelor, ea poate dura intre 3 si 10 ani.
Panourile solare si fotovoltaice moderne nu functioneaza doar in conditiile ideale. Astfel, ele isi fac treaba atat atunci cand cerul este innorat sau iarna cand temperatura este scazuta, cat si noaptea. Insa, randamentul lor este influentat de tehnologia folosita in constructia lor si de conditiile exterioare.

In cazul sistemelor solare termice, datorita constructiei tuburilor din sticla in cazul colectorilor cu tuburi vidate, si tehnicii performante aplicate in construirea colectorilor plati, temperatura exterioara nu influenteaza functionarea instalatiei, ea va produce apa calda absorbind radiatia solara în orice anotimp si indifferent de conditiile meteo. Desigur, iarna ziua fiind mai scurta perioada de însolatie zilnica este mai mica, si desigur eficienta scade pe timp de ceata sau nori. Zapada nu acopera tuburile si panourile plate din ratiuni constructive.

In cazul sistemelor fotovoltaice, panourile monocristaline si thinfilm dau un randament mai bun decat cele policristaline in zilele innorate.

Astfel, pentru ca un astfel de sistem sa fie viabil din punct de vedere financiar, locatia unde este instalat trebuie sa se afle intr-o zona propice, unde radiatia solara anuala este puternica, temperatura medie ridicata iar numarul de zile insorite mult superior celui al zilelor cu vreme urata.

România se afla în zona B europeana din punct de vedere al insoririi (1250 – 1600 kWh /m2 /an) astfel incat nivelul de insorire este unul bun pentru investitiile in sisteme solare.

Da. Daca este corect dimensionata si numarul de panouri (tuburi) este suficient, instalatia solara poate asigura un aport considerabil la necesarul de caldura în locuinta. Foarte mult depinde de modul în care este construita casa (expunere sudica, dar mai ales de modul în care este realizata izolatia termica a constructiei).
Instalatia solara trebuie vazuta ca partener al unei pompe de caldura sau centrala conventionala, mai ales la o costructie existenta, al carei grad de izolatie termica nu ne permite sa încalzim toata casa numai solar. Chiar daca nu e soare în fiecare zi, energia solara colectata corect va asigura 60-70% din costurile combustibililor clasici.
Un colector cu rezervor pentru apa calda menajera încalzeste zilnic, în medie, o cantitate echivalenta cu capacitatea rezervorului la o temperatura de 60-65°C. Desigur, în lunile de iarna, fiindca ziua este mult mai scurta, temperatura apei nu va fi de 60°C, dar colectorul functioneaza si ridica temperatura la 35-40°C. La fel cum vara, daca e o zi însorita, temperatura poate ajunge la peste 80°C. Din acest motiv se ia în considerare o medie.
Instalatia poate functiona si fara acest tub, fiindu-i afectata numai puterea de încalzire. Tubul se înlocuieste cu un altul similar, procurabil de la aceeasi firma, ca piesa de schimb.
Pompele electrice moderne de caldura, ofera posibilitati tehnice efective pentru economisirea de energie si reducerea emisiilor de C02. In cazul reducerii necesarului de caldura prin izolatie termica imbunatatita, pompa electrica de caldura (mai ales in cladirile noi) reprezinta o buna alternativa.

Adaptarea corecta a sursei de caldura si a sistemului de distributie de caldura la regimul de functionare al pompelor de caldura, conduce la functionarea sigura si economica a instalatiilor de Incalzire cu pompe de caldura. Pompa de caldura ofera premisele tehnice necesare pentru a folosi eficient energia solara sub forma de cladura ecologica pentru incalzire si preparare de apa calda menajera.

Pompa de caldura obtine aproximativ 3/4 din energia necesara pentru incalzire din mediul inconjurator, iar pentru restul, pompa de caldura utilizeaza ca energie de actionare curent electric. Caldura ecologica este energia solara acu mulata In sol, apa si aer si sta la dispozitie In cantitati nelimitate. Pompa de caldura ofera posibilitatea pentru incalzire economica si ecologica prin utilizarea caldurii ecologice.

Casa dumneavoastra e prevazuta cu o tehnologie de incalzire unica, regenerabila, care va permite sa beneficiati de costuri mai mici de intretinere si de o temperatura uniforma in intreaga casa. O pompa de caldura aer-apa colecteaza si foloseste energia termica din aerul exterior pentru a incalzi casa si a furniza apa calda menajera. Ea face aceasta in acelasi fel cum frigiderul extrage caldura din interiorul sau. Poate extrage caldura din aer când temperatura exterioara este pâna la -20°C. Caldura generata poate fi utilizata pentru a incalzi casa (apa din calorifere sau din sistemul de incalzire in pardoseala) sau pentru a furniza apa calda menajera in casa. Procesul e simplu, eficient si complet regenerabil.

Avantajele pe care le prezinta un sistem de incalzire cu pompa de caldura

 • Sunt cele mai sigure si curate sisteme de incalzire si preparare apa calda; nu prezinta risc de explozie sau foc
 • Functioneaza fara flacara, fara cos de fum, nu ard nici un combustibil si nu produc reziduri, sunt complet ecologice
 • In exploatare, realizeaza economii de pana la 75% fata de centralele obisnuite, fapt ce permite amortizarea investitiei initiale intr-o perioada scurta
  de timp (2,5 – 5 ani)
 • Datorita tehnologiei folosite pentru executie, a materialelor utilizate si a modului de functionare durata de viata este foarte mare, de peste 20 ani,
 • Economia de bani pe care o realizeaza un sistem de incalzire cu pompa de caldura, dupa amortizare, comparativ cu sistemele clasice cu cobustibili fosili sau gazosi, este demna de luat in calcul
 • Sunt reversibile: iarna incalzesc locuinta iar vara o pot climatiza, fara investitii suplimentare in alte dispozitive, cu consumuri de energie electrica foarte mici, circuland apa racita prin sistemul de incalzire in pardoseala sau prin ventiloconvectoare. Vara, caldura preluata din casa este folosita pentru prepararea gratuita a apei menajere sau incalzirea piscinei.
 • Consum cu 50% mai putin decat orice alta sursa de incalzire
 • Efect terapeutic important (Sunjoy)
 • Efect antibacterian (Sunjoy)
 • Mentine umiditatea si temperatura in parametrii optimi
 • Nu produce deloc zgomot, curenti de aer si praf
 • Nu prezinta niciun pericol de incendiu sau accidente
 • Montaj simplu si rapid – costuri minime
 • Nu necesita service si intretinere
 • Verificate, certificate si omologate de catre cele mai importante institutii de profil din lume
 • Perfect ecologice – fara niciun fel de reziduuri poluante
 • Termen de garantie pana la 10 ani !!!
 • Durata de viata: peste 25 ani !!!
 • PRET INCREDIBIL – INVESTITIE AMORTIZABILA CHIAR DIN PRIMUL AN !!!
Principiul de functionare al unei turbine eoliene pentru productie industriala de energie electrica este relativ simplu: forta vantului care actioneaza asupra rotorului turbinei determina punerea acestuia in miscare, antrenand prin intermediul unui reductor un generator electric. Variantele constructive difera de la producator la producator, existand in momentul de fata doua variante majore de actionare a generatorului: clasica ( prin intermediul unui sistem cu doi arbori cu viteze diferite) si directa, caz in care rotorul antreneaza direct un generator electric cu un numar mai ridicat de poli. In momentul de fata, varianta clasica este cea mai respandita.

In alegerea locatiei sunt foarte importanti doi factori majori: complexitatea locatiei si conditiile meteo extreme. Este de mentionat faptul ca majoritatea turbinelor functioneaza optim in intervalul 3-25 m/s viteza a vantului, cu un maxim de productivitate atins la 10-16 m/s. Cand sunt depasite extremele intervalului, turbina se opreste automat pentru a evita eventuale avarii.
Exista de asemenea doua variante principale de control asupra vitezei de rotatie a rotorului: „stall control” folosind modelul aerodinamic al palelor sau „pitch” rasucind palele in intregime aproape la 90 de grade. Se mai utilizeaza controlul prin „active stall” ca varianta de mijloc, dar pe scara mai redusa deoarece implica sisteme de mai mari dimensiuni.

Parerile sunt impartite asupra eficientei fiecarui sistem. In cazul primului sunt implicate variante constructive mai simple si deci mai fiabile, pe cand al doilea sistem necesita siteme mai complexe si de dimensiuni mai mari. Totusi, tinand cont de progresul tehnologic in momentul actual, este greu de spus care din sisteme este mai bun, desi tendinta actuala este sa se foloseasca mai mult controlul „pitch” . In alegerea unei turbine, de cele mai multe ori predomina criteriile legate de productivitate, fiabilitate si costuri.

Dimensiunile turbinelor au evoluat deasemenea, ajungand de la 50 kw/h capacitate de productie si 15 m diametru al rotorului in 1980 la 5000 kw/h si 124 m diametru al rotorului in 2003. In prezent, in perioada de testare exista chiar si turbine cu capacitatea de peste 6 MW.

Costurile de intretinere sunt relative mici raportate la investitia initiala, pe parcursul anilor ajungandu-se la productia de turbine care necesita din ce in ce mai putina munca de intretinere. In general, in majoritatea cazurilor se realizeaza doua revizii anuale de verificare si intretinere, iar la intervale de 2-3 ani, in functie de locatie si specificatiile producatorului este necesara schimbarea uleiului si lichidului de racire. Durata medie de viata a unei turbine este de aproximativ 20 ani in conditiile unei intretineri promte si corecte. In ultimii ani, s-a ajuns la intervale prelungite, mergandu-se pana la 1 an intre sesiunile de service.

Toate turbinele eoliene au instrumente proprii de masurare a parametrilor vantului si pe baza informatiilor culese de acestea computerul propriu realizeaza ajustarile necesare pentru o functionare optima, fara sa fie necesara in permanenta prezenta unui operator uman. De obicei, turbinele organizate in parcuri sau nu, includ mijloace de verificare si comanda la distanta, facand astfel mai usor managementul unitatilor de productie. Fiind o instalatie in miscare exista uzura si costuri de intretinere. Privind lucrurile din aceasta perspectiva, investitorii trebuie sa aiba in vedere toate aspectele implicate, considerand marimea investitiei si perioada de amortizare relativ lunga.

Din punct de vedere al amplasarii axului turbinei fata de turn regasim doua variante constructive:

1. Turbine eoliene cu ax orizontal – au rotorul principal si generatorul in varful turnului si trebuie mereu orientate pe directia vantului. Miscarea de rotatie este multiplicata si transmisa generatorului de curent. Turbinele eoliene cu ax orizontal trebuie pozitionate la o inaltime suficient de mare pentru a nu fi influentate de turbulente si au dezavantajul montarii generatorului in varful turnului ceea ce le face greu de intretinut.

2. Turbine eoliene cu ax vertical – au avantajul ca nu trebuie pozitionate pe directia vantului iar generatorul se poate plasa la sol pentru o intretinere mai usoara.Sunt ideale pentru zonele in care directia vantului se schimba si unde nu se pot monta turbine la inaltimi mari (urban).Totusi prezinta dezavantajul ca vitezele vantului la sol sunt reduse, deci pentru aceeasi energie sunt necesare dimensiuni mai mari ale echipamentului.