Este posibil ca mai multi dintre voi sa fi auzit de o tehnologie in materie de incalzire a locuintelor numita panouri radiante, ei bine pentru cei ce nu au auzit inca, acestea sunt sisteme de incalzire a locuintelor, diferitelor cladiri sau chiar spatii de depozitare. Sunt asemanatoare cu niste tablouri ba chiar mai mult pot fi pictate si decorate. Pot fi montate pe tavan sau pe perete, acestea incalzind doar lucrurile, obiectele, piesele de mobilier pe care acestea le detecteaza cu ajutorul inflarosului. Va voi trezenta cateva avantaje si dezavantaje ale panourilor radiante.

servicii_1280_optUnul dintre avantaje este faptul ca pretul si costurile achizitionarii si montarii unui astfel de sistem sunt mult mai mici decat costurile montarii si achizitionarii unui sistem clasic de incalzire cu centrala termica si calorifere (radiatoare). Punerea in functiune a acestor panouri radiante se realizeaza la un timp mult mai scurt, fiind nevoie doar de 2-3 ore. Acestea nu necesita lucrari speciale, instalandu-se usor.

Un dezavantaj ar fi acela ca panourile radiante nu incalzesc aerul, ci incalzesc doar obiectele care le detecteaza cu ajutorul inflarosului, din acest punct de vedere, acestea sunt perfecte pentru depozite industriale, spatii comerciale sau hale de productie, mai putin pentru locuinte. Insa instalarea acestor sisteme nu necesita avize sau autorizatii, montajul putand fi efectuat chiar si de cel ce le achizitioneaza.

Un alt avantaj este faptul ca poate avea si efecte benefice pentru sanatatea corpului dumneavoastra, stimuland circulatia sangvina, iar prin faptul ca nu creaza miscare in aer nici praful nu se va misca, iar aerul nu se va usca, fapt ce va poate scapa de astm bronsic sau afectiuni reumatice severe. Sunt ecologice, nu degaja CO, fum, noxe si de asemenea nu foloseste lichide sau abur sub presiune fapt ce duce la scaderea riscului de accidentare.

Un defect major este acela ca imediat dupa ce il opriti se raceste instant, fata de calorifere care raman calde 40-50 minute sau fata de pardoselile incalzite ce tin 2-6 ore. Insa perioada de viata a acestor panouri radiante este mult mai mare, acestea functionand chiar si dupa 10-15 ani, in plus nu necesita ingrijire speciala.