Inainte sa folosim becuri led, oamenii foloseau pentru a lumina, becuri cu filament. Bineinteles, inainte de acestea au exista tot felul de forme de iluminare de la lumanare, lampa si candele, toate erau folosite in unele zone ale tarii, chiar si pana in anii 80. Desigur, exista si acum catune unde curentul electric nu a ajuns, insa acestea sunt mai mult exceptii, decat intamplari frecvente.

Revenind la becurile led, acestea au inceput sa fie folosite inca de prin anii 60, cand s-a descoperit ledul galben, cel rosu, cel infra-rosu si cel verde. A mai durat inca vreo 30 de ani pana cans s-a descoperit ledul albastru care, combinat cu ledul verde si cel rosu, avea sa luminze alb. Acest lucru s-a intamplat in 1993 cand ledurile au fost introduse in uzul casnic, lumina alba fiind nedaunatoare ochilor.

Asa se face ca aceste “pioneze iluminatoare” au ajuns sa fie atat de populare inca au eliminat de pe piata vechiul bec cu filament. De ce s-a intamplat acest lucru? Datorita avantajelor imposibil de ignorat. Iluminatul ce becuri led este inofensiv pentru  mediul inconjurator, este mult mai ieftin iar speranta de viata a unui led este de zeci de ori mai mare decat a unui bec cu filament.

Iluminatul cu becuri led poate fi considerata din multe puncte de vedere salvarea secolului nostru. Intr-o era a incalzirii globale, chiar nu avem nevoie de si mai multe surse de poluare. Tocmai de aceea, becul led ramane o varianta economica si mult mai eficienta decat orice alte sursa de iluminare.

Desi  investitia initiala este putin mai mare decat cumpararea unui singur bec cu filament, perioada de viata este mult mai mare – deci nu va trebui sa mai cumparati altul decat peste cativa ani, iar energia consumata este de sute de ori mai mica. Un singur corp de iluminat cu 5 becuri led poate ilumina o incapere (destul de puternic incat sa nu fie deranjant) timp de 24 de ore cu doar cativa wati – astfel factura la electricitate va scade simtitor, totul spre  folosul dumneavoastra.