Una din subcategoriile energiei alternative o reprezinta sistemele fotovoltaice sau panourile solare fotovoltaice. Acestea sunt definitia unei investitii facuta cu cap si pe termen lung, la inceput fiind nevoie de o suma mai mare de bani ins ape mai mult timp va ve-ti recupera toti banii pe care i-ati investit in acest sistem si chiar mai mult, ve-ti si economisi o anumita suna de bani.

Acestea sunt un ansamblu de tehnologii si echipamente ce asigura generarea unei energii electrice alternative, sursa fiind una nelimitata si bio. Este recomandata pentru tot felul de contructii, de la resedinta personala, pana la sediul afacerii dumneavoastra, ferme, hale si chiar rulote. Unul dintre avantajele acestui tip de sisteme fotovoltaice este faptul ca au o durata mare de viata ceea ce face ca banii pe care i-ati investit la incaput sa vii recuperate odata cu trecerea timpului.

complete_solar_energy_system_1280_optComponentele acestor tipuri de sisteme fotovoltaice sunt urmatoarele : modulul solar este cel care  genereaza electricitate din lumina solara, controller-ul este cel cu care este controlata puterea catre si de la bancul de baterii, de asemenea bateriile care depoziteaza energia electrica, contoarul care ne prezinta starea sistemului si masoara transferul de energie, convertorul este cel care schimba curentul continuu de tensiune joasa DC intr-un voltaj ridicat adica cutent alternative AC si nu in ultimul rand sistemele de fixare, acestea fixeaza panourilor solare si le orienteaza permanent catre soare.

Exista diferente intre panourile solare normale si panourile solare fotovoltaice ? ei bine, da exista. Una dintre diferente este cea cum ca umbrirea in cazul panourilor solare fotovoltaice poate avea un efect important in evolutia sistemului, fata de panourile solare simple care umbrirea lor nu va avea niciun efect.

Puterea electricitatii produsa de sistemele fotovoltaice este cea mai des utilizata si recomandata la aplicatiile ce include pompe, motoare, echipamente de iluminare si electrice. De asemenea, atentie, nu este recomandat sa utilizati sisteme fotovoltaice pentru sistemele de incalzire a incaperilor sau a apei, aceste aplicatii avand nevoie de un sistem separate cu energie solara.